Bezinning en bemoediging

28-04-2023

Gedoopt!

In de Paaswake werd onze schoondochter Eline gedoopt. Een bijzondere gebeurtenis om van nabij mee te maken. De afgelopen jaren is ze hier langzaam naar toe gegroeid en na het volgen van de catechumenencursus door pastor Gauthier heeft ze bewust deze stap gezet.

Zelf werd ik een dag naar mijn geboorte gedoopt. Katholieken-van-huis hebben geen herinnering aan hun eigen Doop. Het mooie daarvan is dat we al van jongs af aan bij de Kerk horen. Jammer is dat we de stap niet bewust gezet hebben. Juist de Doop van iemand anders mag ons aan het denken zetten over onze eigen Doopsel. Wat betekent het voor mij om bij de Kerk te horen, om kind van God te zijn? Ik ben blij om deel uit te maken van die wereldwijde familie die verbonden is met Jezus. Een familie er was voor ik geboren ben en er zal zijn als ik gestorven ben. Een familie niet begrensd door taal of volk. Tja, en zoals in alle families is het er lang niet altijd koek en ei en schaam je je wel eens voor je eigen familie. En toch verbonden door die Mens van God die de meest menselijke mens is die ooit op aarde was en mij, ons iedere dag oproept om mens te zijn als Hij. Kind van God zijn betekent voor mij een afhankelijkheid die vrij maakt. Ik mag leven in Gods liefde, zijn zoals Hij mij bedoeld heeft. En als het niet gaat zoals ik zou willen, als ik mezelf en anderen teleurstel, als ik tegen machteloosheid oploop, dan mag ik het ook bij hem neerleggen.

De Paastijd is bij uitstek de tijd om te beseffen dat we gedoopte mensen zijn. Ooit werd ook over mijn hoofd water gegoten en de Naam van God, Vader, Zoon en heilige Geest uitgeroepen. Dankbaar dat ik bij die familie mag horen en een uitdaging om er ook daadwerkelijk uit te leven.

 

Diaken Marc Brinkhuis